Valikko Sulje

Valaisimien modernisoinnilla uusia ominaisuuksia ja energiatehokkuutta

Valaisintekniikka vanhenee ja markkinoilta poistetaan energiatehottomia ja vaarallisia aineita sisältäviä valonlähteitä vaiheittain.

Vaikka vanha tekniikka poistuu, sen ei tarvitse johtaa vanhojen valaisimien eikä niiden asennusten poistamiseen.

Greon Oy tarjoaa ratkaisuja valaisimen elinkaaren pidentämiseen modernisoinnilla, hyödyntäen olemassa olevaa valaisinrunkoa ja asennuksia.

Valaisinmodernisointi on kiertotaloutta tukeva ratkaisumalli valaistuksen uusimiselle.

Greon Oy:n modernisointiyksikkö Idman 6100-258 -valaisimeen.

Modernisointiyksiköt ja modernisointisarjat

Alla on taulukko valaisimista, joihin olemme suunnitelleet ja toteuttaneet modernisointiyksiköitä ja -sarjoja:

SarjaMalliAlkuperäinen valaisinLinkki tuotekorttiin
M01A40HF840APhilips SGS 113Modernisointi M01A ver1.0 Philips SGS-113 valaisimeen.
M02A47HF840AIdman 6100-258
M03A50HF840AAlppilux (Ensto) Alpo AP492433
M03B35HF840AAlppilux (Ensto) Letka ALTN49O
M03C50DA840AAlppilux (Ensto) Monix AM249AED
M04A35HF840AAsea Skandia 5070 136
M05A40DA840AGlamox DLT 258Modernisointi M05A ver1.0 Glamox DLT-258 valaisimeen.
M05B90DA840AGlamox DLT RT450
M06A40DA840AOrno 71-211
M07A60HF840ASLO 6821-258
M08A40DA840AElektroskandia SLV-149Modernisointi M08A ver1.0 Elektroskandia SLV-149 valaisimeen.
M09A57HF840AVAKE-Tuote LU 2673 L

Yllä lueteltujen valaisimien modernisointiin meillä on valmiit ratkaisut, joten niiden kanssa pääset nopeasti liikkeelle. Jos tarpeesi on jonkin muun valaisimen modernisointi, voimme todennäköisesti auttaa löytämään hyvän ratkaisun myös siihen.

Mitä valaisimen modernisointi tarkoittaa?

Lyhyesti valaisimen modernisoinnilla tarkoitetaan vanhan valaisintekniikan päivittämistä nykyaikaiseen tekniikkaan. Modernisointi toteutetaan tyypillisesti säilyttämällä vanhan valaisimen runko ja valaisimelle tuleva kaapelointi sekä asentamalla vanhan rungon sisään modernisointiyksikkö, joka sisältää tarvittavan valaisintekniikan. Vanhan valaisimen runko yhdessä uuden modernisointiyksikön kanssa täyttää vanhan valaisimen turvallisuusvaatimukset. Vanhasta valaisimesta poistettava tekniikka on arvokasta kierrätysmateriaalia osana kiertotaloutta.

Greon Oy:n modernisointiyksikkö VAKE-Tuote LU 2673 L -valaisimeen.

Valaisimien tekniikan uusimisen yhteydessä käytetään usein termiä ’retrofit’. Greon käyttää termejä ’modernisointi’, ’modernisointiyksikkö’ ja ’modernisointisarja’. Modernisoinnilla haluamme korostaa, että tuomme valaisimeen myös vakioratkaisuista poikkeavia nykyaikaisia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia.

Milloin valaisin kannattaa modernisoida? Mitä etuja siitä on?

Selkeimmät modernisointikohteet ovat sellaisia, missä halutaan säilyttää vanhan valaisimen muoto ja/tai asennus mutta lisätä valaistukseen uusia ominaisuuksia.

Muoto ja suojellut ympäristöt – Vanha valaisin voi olla arvokas designtuote tai osa suojelukohdetta, jonka tekniikka on jäänyt vanhaksi. Se voi olla osa arkkitehtuuria tai kokonaisuutta, joka halutaan säilyttää mutta johon tarvitaan tekniikan päivitys.

Asennus – Vanha valaisin voi olla integroitu rakenteisiin, esimerkiksi tilan kattoon, jolloin uuden valaisimen vaihtaminen toisi merkittävän kustannuksen katon rakenteen uusimisen vuoksi. Modernisointiyksiköllä kattorakenne pysyy ennallaan.

Greon Oy:n modernisointiyksikkö Orno 71-211 -valaisimeen.

Uudet ominaisuudet – Modernisoinnilla vanhaan valaisimeen saadaan haluttaessa nykyaikaiset ominaisuudet, toisin kuin led-putkella (led-putken käyttö edellyttää myös vanhan valaisimen muuttamista). Ohjaus toteutetaan asiakkaan toiveesta joko paikallisesti valaisinkohtaisella kytkimellä tai kirkkauden säädöllä, ohjausjärjestelmä DALilla tai langattomasti (esim. Casambi, Helvar, Osram tai Tridonic).

Tyypillisiä modernisoinnin etuja ovat seuraavat:

 • Vanha design, arkkitehtuuri ja rakenne säilyvät.
 • Asennus ja käyttöönotto ovat kohtuullisen sujuvia.
 • Projekti ei kasva valaisinta suuremmaksi.
 • Vanhaan valaisimeen saadaan uusia ominaisuuksia:
  • halutut värilämpötilat ja korkea värintoisto
  • halutut ohjaustoiminnot, esim. paikallinen valaisinkohtainen kytkin tai kirkkauden säätö, osaksi älykästä ohjausta
  • korkea energiatehokkuus
  • pitkäikäinen, kestävä rakenne ja Zhaga-yhteensopivat, vaihdettavat pääkomponentit.

Hankintaprosessi

Tarve:

Asiakkaalla on kohde, jossa on valaistus, jota halutaan ja jota tarvitsee uudistaa. Selvitetään, kannattaako uudistus toteuttaa valaisimien modernisoinnilla, jolloin vanha valaisimen runko ja tyypillisesti myös kaapelointi jäävät paikoilleen. Kartoitetaan kohteen valaisimet (malli ja tyyppi) ja niiden määrät sekä mahdolliset lisäominaisuuksien tarpeet.

Analysointi:

Greon selvittää ratkaisumahdollisuutta. Vaihtoehtoja ovat joko uusi valaisin, led-putket, led-lamput tai modernisointiyksikkö. Mikäli suositellaan valaisimen modernisointia, ehdotuksen tekemiseksi tarvitaan valaisin nykyisestä asennuksesta. Ehdotus sisältää myös tarjouksen.

Suunnittelu:

Greon mittaa vanhan valaisimen rakenteen ja suunnittelee sen sisälle asennettavan modernisointiyksikön. Yhteistyössä asennusliikkeen kanssa Greon varmistaa modernisointiyksikön asennettavuuden. Greon toimittaa mallivalaisimen modernisointiyksikön kanssa asiakkaalle. Modernisointiyksikkö asennettuna vanhan valaisimen runkoon täyttää vähintään samat sähköturvallisuusmääräykset kuin vanha valaisin. Modernisointiyksiköllä on mahdollista tuottaa myös uusia ominaisuuksia (ks. yllä).

Greon Oy:n modernisointiyksikkö Asea Skandia 5070 136 -valaisimeen.

Toimitus:

Mallivalaisimen hyväksynnän jälkeen alkavat tilaukset ja toimitukset kuten vakiovalaisimilla. Asennusliikkeen tulee huomioida mahdollisen vanhan valaistusratkaisun loistehon kompensoinnin purku. Modernisoitu valaistus ei tuota loistehoa.

Tuotevastuu

Vanhojen valaisimien yhteydessä esitetään usein kysymyksiä vastuista. Tässä kerromme Greonin modernisointiratkaisujen vastuista. Tiedot perustuvat muun muassa Tukesin lausuntoihin loisteputkivalaisimien päivityksestä.

Vanhan valaisimen valmistajan vastuu loppuu, koska valaisimesta poistetaan modernisoinnin yhteydessä kyseisen valmistajan tekniikka.

Vanhan valaisimen tuotekilpi CE-merkkeineen poistetaan tai peitetään. Greonin modernisointiyksikkö sisältää tuotekilven, mukaan lukien CE-merkinnän yksikön osalta. Greonin modernisointiyksikkö täyttää valaisimelle asetetut vaatimukset, ja asennettuna oikeaan valaisinrunkoon kokonaisuus täyttää myös vanhan valaisimen mukaisen kotelointiluokan. Asentaja liimaa asennuksen yhteydessä valaisimeen tekniikkamuutoksesta ilmoittavan tarran.

Yllä on esitetty ratkaisu, jossa vanhan valaisimen runko jää kiinteäksi rakenteeksi eikä sitä valaisimena siirretä toiseen paikkaan. Mikäli asiakas haluaa vanhan valaisimen rungon ja siihen tehdyn modernisointiyksikön siirrettäväksi toiseen paikkaan, nyt muodostuvalla valaisimella on oltava CE-merkintä. Jos tällainen tarve on odotettavissa, Greon auttaa asiassa.

Greon vastaa modernisointiratkaisun tuotevastuista. Asennusliike vastaa asennuksen ammattimaisesta tekemisestä ohjeiden mukaan.

Modernisoinnin asennus on luvanvarainen. Asennuksessa on noudatettava paikallista lainsäädäntöä, ja sen saa suorittaa vain ammattilainen.

Haluat välttää valaisinvaihdon ja modernisointi kiinnostaa. Miten edetä?

Aloitetaan tarpeen selvittämisellä. Ota yhteyttä Greoniin jollakin seuraavista tavoista:

Jos olet sähköalan ammattilainen, voit aloittaa modernisointiprosessin myös sähkötukkuliikekumppaniemme kautta. Sähkötukkuliikekumppaneitamme ovat Onninen ja Sonepar.